Voor Altijd Gekoesterd

Babyuitvaart organiseren

Jullie wereld op zijn kop. Jullie grootste wens, jullie lieve kindje is overleden of komt binnenkort te overlijden. De oneerlijkheid van het leven staat voorop. Een hoop praktische zaken komen op je af. Helaas, het is onvermijdelijk dat jullie binnen de wettelijk gestelde termijn afscheid gaan nemen van het fysieke lichaam van jullie zoon of dochter. Immens verdrietig.

Graag help ik bij het organiseren van een warm en betekenisvol afscheid. Door mijn eigen verlies ben ik mij ervan bewust dat er verschillende wensen en behoeftes zijn bij het nemen van afscheid. Om die reden denk ik graag met jullie mee op welke manier er een fijn afscheid georganiseerd kan worden van jullie kind.

Bij het afscheid van een baby komt veel kijken. Er zijn veel zaken die geregeld moeten worden. Hoe fijn is het om verschillende taken uit handen te geven. Op welke manier Voor Altijd Gekoesterd jullie kan ontlasten:

  • Administratieve taken zoals aangifte doen of t contact met de uitvaartverzekeraar
  • Het regelen van een omhulling zoals een kist, mand of doek;
  • Het regelen en/of vormgeven van een geboorte- of condoleancekaartje voor jullie baby;
  • Het regelen van de begrafenis of crematie;
  • Het organiseren van een condoleance of uitvaartbijeenkomst;
  • Vervoer van jullie kind.

Afscheid van een baby

Afscheid nemen van jullie baby, het is verdrietig en oneerlijk. De toekomst had er zo anders uit moeten zien. De rollercoaster is immens als verwelkomen van jullie kind ook direct betekent dat jullie afscheid van elkaar moeten nemen.

Het afscheid van een baby kan op een traditionele manier georganiseerd worden, maar vaak voelt een grote aula, kerk of andere plek veel te groot en onpersoonlijk voor een lieve, kleine baby. Graag denk ik met jullie mee in het organiseren van een passend en warm afscheid. Dit kan namelijk ook in jullie eigen woonkamer, de tuin of andere plek die bij jullie past.

Samen kijken we naar welke invulling voor jullie passend is. Wellicht is het fijn om samen te kijken naar rituelen, muziek of een mooi woord als een tekst of een gedicht. Wellicht wil een van jullie zelf nog iets zeggen of wensen opa en oma het woord tot jullie geliefde baby te richten. Uiteraard kan ook ik namens jullie spreken tijdens het afscheid. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een mooi en persoonlijk afscheid kan bijdragen aan het dragen van de rouw.

Jullie overleden baby mee naar huis?

Wanneer een baby overlijdt bij of rondom de geboorte, krijgen jullie de keuze aangeboden of je jullie kindje mee naar huis willen nemen. Voor sommige ouders staat de keuze vast en willen zij zeker het kindje mee naar huis nemen, maar ik kan mij ook heel goed voorstellen dat je dit enorm spannend vindt. Meestal ervaren ouders het erg fijn als hun kindje thuis is geweest, maar als jullie een andere keuze maken is dit natuurlijk ook goed. Het is goed om te weten dat jullie er eerst voor kiezen om jullie kindje niet mee te nemen, maar dat jullie later alsnog beslissen om jullie kindje alsnog naar huis te halen.

 

Jullie overleden baby niet mee naar huis?

Als jullie besluiten dat jullie je kindje niet mee naar huis nemen, zijn er twee mogelijkheden. Allereerst kunnen jullie kiezen voor het mortuarium van het ziekenhuis. Een andere optie is een uitvaartcentrum. Wat voor jullie de beste oplossing is, daar lever ik graag een bijdrage aan.

 

Jullie baby opbaren

 

Koeling

Jullie kindje is op verschillende manieren te koelen. Bij kleine baby’s werk ik voornamelijk met ijspads in een mooie zak. Deze ijspads worden regelmatig vervangen zodat een baby goed op temperatuur blijft. Het voordeel van deze methode is dat er geen geluid van een ventilator van het koelapparaat op de achtergrond te horen is.

Een andere optie is om te kiezen voor een koelplaat. Deze leggen we in het bedje met een mooi laken eroverheen.

 

(Lichte) Balseming

Balseming is een eeuwenoude vorm om ervoor te zorgen dat het lichaam in een goede staat blijft zónder dat dit gekoeld hoeft te worden. Echter door de zware chemicaliën is dit in Nederland niet langer toegestaan. Sinds enkele jaren is wel een vorm van lichte balseming mogelijk. Dit heet thanatopraxie, oftwel een lichte balseming.

Thanatopraxie wordt altijd door een gespecialiseerd iemand toegepast. Dit is een handeling die ongeveer twee uren in beslag neemt. Het voordeel van deze lichte balseming is dat een opbaring plaatsvindt zonder koeling. Op die manier is een kindje vast te houden en te knuffelen. Door balseming krijgt ook de huid weer meer kleur.

In bijna alle situaties is lichte balseming mogelijk, maar ik overleg altijd met een deskundige op dit gebied wat in jullie situatie het beste is.

 

Wateropbaring

Voor prematuur geboren kindjes of kindjes overleden tijdens de zwangerschap, is de watermethode een goede en mooie manier om op te baren. Het kindje wordt hierbij in een bak met koud water gelegd. Deze watermethode is uitermate geschikt voor kindjes met een kwetsbare huid. De huid is dan vaak nog rood en kwetsbaar en door jullie kindje in water te leggen, kleurt de huid meer roze. Omdat het kindje in een doorzichtige bak ligt, kan hij of zij goed bekeken worden. Verder is jullie kindje ook uit het water te halen om te worden vastgehouden. .

 

Prematuur geboren kindjes

Voor baby’s die geboren worden voor de 24ste week van de zwangerschap of die komen te overlijden voor de 24ste week van de zwangerschap, geldt dat jullie niet verplicht zijn jullie baby te begraven of te cremeren. Dit staat geheel vrij. Uiteraard is het wel een optie. Ik help bij het organiseren van een passend afscheid en een goed georganiseerde uitvaart in Maarssen en omstreken.

Voor baby’s geboren na de 24ste week van de zwangerschap, geldt dat jullie verplicht zijn om aangifte te doen van geboorte en van het overlijden. Dit kan ik voor jullie regelen, maar jullie mogen dit natuurlijk ook zelf doen.