Voor Altijd Gekoesterd

Kinderuitvaart voor een kind ouder dan één jaar

Jullie wereld staat op zijn kop. Jullie allerliefste kindje is overleden of zal binnenkort overlijden. De oneerlijkheid van het leven staat voorop. Een hele hoop praktische zaken komen op jullie af. Helaas, is het onvermijdelijk dat jullie binnen de wettelijk gestelde termijn afscheid moeten nemen van het fysieke lichaam van jullie zoon of dochter. Immens verdrietig.

Graag help ik bij het organiseren van een warm en betekenisvol afscheid. Vanwege mijn persoonlijke ervaring met verlies ben ik mij ervan bewust dat er veel verschillende wensen en behoeftes zijn bij het nemen van afscheid. Graag denk ik met jullie mee op welke manier er een fijn afscheid georganiseerd kan worden voor jullie kind.

Bij het afscheid van een kind komt veel kijken. Er zijn veel zaken die geregeld moeten worden. Veel verschillende taken kan ik jullie uit handen nemen:

  • Administratieve taken zoals aangifte doen of contact met de uitvaartverzekeraar;
  • Het regelen van een omhulling zoals een kist, mand of doek;
  • Het regelen en/of vormgeven van een geboorte- of condoleancekaartje voor jullie baby;
  • Het regelen van de begrafenis of crematie;
  • Het organiseren van een condoleance of uitvaartbijeenkomst;
  • Vervoer van jullie kind.

 

Daarnaast help ik bij het regelen van allerlei andere praktische zaken zodat jullie je kunnen richten op jullie overleden zoon of dochter. Ik kan contact zoeken met school, het kinderdagverblijf (van het kindje zelf, maar ook waar bijvoorbeeld broertjes en zusjes naartoe gaan). Eventueel kunnen we samen jullie kindje verzorgen en kleden.

Jullie kind opbaren

Koeling

Een kindje is op verschillende manieren te koelen. Bij baby’s werk ik voornamelijk met ijspads in een mooie zak. Deze ijspads worden regelmatig vervangen zodat de baby goed op temperatuur blijft. Het voordeel van deze methode is dat er geen geluid van een ventilator van het koelapparaat op de achtergrond te horen is.

Koelplaat

Een andere optie is om te kiezen voor een koelplaat. Deze leggen we dan in het bed met een mooie laken eroverheen.

(Lichte) Balseming

Balseming is een eeuwenoude vorm om ervoor te zorgen dat het lichaam in een goede staat blijft zonder dat dit gekoeld hoeft te worden. Echter door zware chemicaliën is dit in Nederland niet meer toegestaan. Sinds enkele jaren is er wel een vorm van lichte balseming mogelijk. Dit heet thanatopraxie, oftwel een lichte balseming.

Thanatopraxie wordt altijd door een gespecialiseerd iemand toegepast. Dit is een handeling die ongeveer twee uren in beslag neemt. Het voordeel van deze lichte balseming is dat er een opbaring plaatsvindt zonder koeling. Jullie kunnen jullie kindje dus vasthouden en knuffelen. Door de balseming krijgt ook de huid wat meer kleur.

In bijna alle situaties is lichte balseming mogelijk, maar ik overleg altijd met de deskundige op dit gebied wat in jullie situatie het beste is.